Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöldborsóleves

2008.01.19

Zöldborsóleves

Igazi zöldborsólevest idényben lehet csinálni friss borsóból, amikor a
sárgarépa is zsenge. Ekkor még nincs petrezselyemgyökér, ezért az a tavaszi
változatnak nem is alkotórésze. Azért persze télen sem reménytelen
elkészíteni ezt az igencsak ízletes levest.
Íme:

Hozzávalók:

450 gr zöldborsó (1 csomag mélyhűtött)
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej vöröshagyma
1 húsleveskocka
1 nagy csokor petrezselyemzöld
kiskocka vagy eperlevél tészta

1-2 csipet bors
ételízesítő
némi cukor (max. 1 teáskanál)
4 evőkanál olaj


Az olajat felforrósítjuk. Most alkalmazunk egy apró trükköt. A forró olajba
beledarálunk némi borsot, vagy őrölt borsot szórunk bele. Néhány
másodpercig kevergetve pirítjuk. Ne vigyük túlzásba, elég addig pirítani,
míg meg nem csapja az orrunkat a bors jellegzetes illata. Ez után
beletesszük az apróra vágott hagymát és a fél, negyed karikára vágott
petrezselyemgyökeret, répát. 2-3 percig kevergetve dinszteljük (ne égessük
meg!), majd beletesszük a borsót, a sót, a húsleveskockát, az ételízesítőt
(ez utóbbi két összetevőt egyéni ízlés szerint akár el is hagyhatjuk, de én
használom őket), és a rend kedvéért kevés cukrot. 3- 4 dl vizet aláöntve
majdnem saját lében pároljuk meg a hozzávalókat. Figyeljünk oda, nehogy
leégjen. A borsó puhulása hasonló a húsok viselkedéséhez. Először nagyon
hamar megpuhul a mag állománya, de a héja rágós marad. Ez az állapot
megfelelő saláták készítéséhez. Utána a főzés-párolás hatására
felkeményedik a mag, és egy hosszabb folyamat végén válik újra puhává.
Ekkor már a héj is megpuhul. Én ezt az állapotot célzom meg, ha meleg ételt
készítek borsóval.
Mikor majdnem puha már, akkor felengedjük annyi vízzel, amennyit ízlésünk
diktál. Édesanyámtól a tartalmas levesek élvezetére vagyok szocializálódva.
Ha felforrt a leves, szükség szerint sózzuk, édesítjük. Beletesszük a
levestésztát (eperlevél, kiskocka, esetleg grízgaluska, de annak több főzés
kell, ezért jól válasszuk meg az időzítését, nehogy szétfőljön a borsó). A
tészta megpuhulása előtt 1-2 perccel tegyük a leveshez a sok-sok apróra
vágott petrezselyemzöldet.

Természetesen számos zöldborsóleves recept létezik még. Egyformán kedvelem
fentiekben bemutatott, a raguleves-szerű, vagy a vajas galuskás-tejes
módozatot. De azért mégis a leírt áll hozzám legközelebb))))).
A kezdeti trükkök (bors pirítása, párolás) jótékony hatásúak bármilyen
zöldség-, illetve raguleves ízére.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Délegyháza

(Rezső, 2008.01.20 10:37)

Idényben, nem lehet nekem elég borsólevest főzni!! Bármennyit elpusztítok!! Szeretem csirkeaprólékkal is!!